Lenhart Tapes
Press

Press

02. 12. 2022.

World Music Asocijacija Srbije (Marija Vitas)

Korisni, uzbudljivi PIN

“[…] Dok sam slušala i posmatrala Lenharta, imala sam utisak da prisustvujem pravom, istinskom činu stvaranja muzike u datom trenutku, gde vam se umetnik daje kao na dlanu i uvlači vas u svoju prirodu i proces nadahnuća. Svakakvih motiva i frazica smo se usput naslušali, a još više evolutivnih muzičkih tokova i tejp-klastera… Jedinstveni projekat na srpskoj sceni, zaista […]”


09. 08. 2022.

Magazine The Wire (Miloš Hroch)

Magnetic Folklore

“[…] In any circumstance seeing Lenhart Tapes is a raw experience – like watching an old movie by Serbian director Emir Kusturica played backwards by malfunctioning VHS recorder on a flickering TV screen. It’s confusing, erratic and exciting. Lenhart operates between tape turntablism, improvisation and live performance, often with traditional Balkan singers. Of late, he closely works with ethnomusicologist and violinist/vocalist Tijana Stanković, who – as she says over this joint call – enjoys “the juxtaposition between the filthy noise coming from the tape recorder and these gentle, beautiful songs” […]”


05. 07. 2022.

Magazine The Wire (Derek Walmsley)

Ment, Various locations, Ljubljana, Slovenia

“[…] But late night at Metelkova, all bets are off. By far the wildest performance of the week is Serbian lo-fi jammer Vladimir Lenhart/Lenhart Tapes, accompanied by Tijana Stanković in the grimy den of Menza Pri Koritu […]”


12. 07. 2022.

Blog Mislite mojom glavom (Slobodan Vujanović – Fridom)

Lalalar / Lenhart Tapes (Drugstore, 11. jul 2022)

“[…]Lenhart Tapes je intelektualni koncept, on ne dolazi kao prirodna fuzija. On je posledica decenija udaljavanja srpske etno kulture (pravoslavne, balkanske, vi dodajte) od “urbanog bića” i kontinuirano provociranog osećanja da je njihovo mešanje zapravo vid “poseljačivanja” koji tek u nekim pseudo-intelektualnim uslovima (think “Teofilovići”, think “Ring Ring”) ima smisla konzumirati bez ustručavanja […]”


09. 06. 2022

Magazin Oblakoder (Marija Todorović)

Lenhart Tapes – muzika bez barijera i pravila

“[…]To moje lajv izvođenje nije baš lako, pravo da ti kažem (smeh), jer taj momenat koji se meni sviđa u celom tom sklopu se ne dešava odmah, nego mora da se uspostavi i tonalitet, ritmika, melodija, pa treba par minuta da se to meni svidi i onda to razvučem i na po 15 minuta […]”


27. 05. 2022.

Dnevni list Danas (Una Miletić)

Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i „world“ muzike

“[…] Imao sam tu ideju, non stop u glavi, da napravim neki kontrapunkt, da spojim nešto što naizgled nije spojivo i da osmotrim kako bi zvučao neki najgrđi, najtvrđi nojz s jedne strane i neko najlepše moguće pevanje koje možeš da zamisliš – pojašnjava Lenhart […]”


01. 01. 2022.

Portal Nova (Dragan Ambrozić)

Šta ima novo kod nas 2022?

“[…] Vladimir Lenhart se već dugo poigrava vokmenima i analognim snimcima, na tragu legendarne ploče Briana Enoa & Davida Byrnea „My Life in the Bush of Ghosts“ (1981), sa kojom je počela umetnička primena estetike semplovanja u popularnoj muzici […]”


02. 12. 2021.

Magazin Lice ulice (Nebojša Krivokuća)

Lenhart Tapes – Duets (Novo doba & Pop depresija, 2021)

“[…] Duets je album kakav se pojavljuje jednom u dvadeset ili više godina, odnosno, kakav se nije pojavio još od vremena u kojem se Mitar Subotić Suba poigravao sa balkanskim napevima i elektronikom […]”


21. 11. 2021.

Web magazin Helly Cherry (Iva Tanacković)

Indirekt festival 2021, treći dan: Svirajte kao da vas bodri Piksi!

“[…] Urednik je rekao da će ovo biti veoma atraktivan nastup i da je Vladimir Lenhart oko sebe okupio fantastične muzičare. Već posle nekoliko taktova to je apsolutno jasno. Na polumračnoj bini sam Lenhart za svojim pultom, povremeno u koncentraciji, a povremeno naizgled u transu, podseća na pronalazača u svojoj laboratoriji koji je na putu da otkrije nešto što će promeniti sve […]”


16. 11. 2021.

Portal Ravno do dna (Zoran Stajčić)

Indirekt Showcase Festival u Beogradu – dominacija Lenhart Tapes Orchestra

“[…] Bio je to robusni sklad nesklada vođen Lenhartovom rukom, dok se on sam više doimao kao neki vrač-dirigent koji je u transu vodio cijelu priču. A to je i Indirekt u tom trenutku dignulo na ljestvicu festivala na kojima se može pronaći jedan fenomenalan produkcijsko-avangardni zahvat koji seže daleko više od uobičajenog predstavljanja bendova. Lenhart Tapes Orchestra je uistinu nešto što bi svakako moglo i trebalo zaživjeti i nadam se da neće ostati unikatna ekskluziva posljednje večeri Indirekt Festivala […]”


12. 11. 2021.

Blog Mislite mojom glavom (Slobodan Vujanović – Fridom)

Fridume, ne budi pička: Lenhart Tapes – Duets (Pop Depression 2021)

“[…] Ako imate progresivnu rodbinu u inostranstvu kojoj ste do sada podvaljivali različite stvari kao srpski (ili regionalni) etno u želji da im začepite kulturne rane za otadžbinom, lako je moguće da će i Duets podmiriti takve potrebe i čak (tamo daleko) učiniti da ova naša Srbija zazvuči neočekivano moderno. Iako je ovo samo Moby-jev Play sa drugom vrstom priloženih bluz originala i malo većim raspoloženjem da se bude andergraund nego mejnstrim […]”


13. 10. 2021.

Portal Ravno do dna (Zoran Stajčić)

Lenhart Tapes ‘Duets’ – Al Jourgensen balkanskog etna

“[…] Vladimir Lenhart dobio je tako fantazmagorične glazbene krajolike koji vode tradicijski zvuk u sasvim nove okvire. Koliko je priču ogolio, toliko ju je zvučno idustrijalizirao u nekom suludom horor smjeru, kao da je sve predrasude Zapada prema Istoku želio još više potencirati – unijeti još više tjeskobe kroz spektar zvuka […]”


17. 09. 2021.

Blog & Radio Prešlicavanje (Nebojša Krivokuća)

Saopštenje redakcije radio-stranice Prešlicavanje – ili kako je album Lenhart Tapes učinio da nema nove emisije

“[…] Par Ušiju je predložio da se umesto liste emituje ceo album, dva puta. Nova Koalicija (Srce i Par Očiju) je izašla sa radikalnim predlogom da se pesma „Baresha“ emituje u krug sve dok se slušaocima ne učini da ilustracija sa omota albuma igra u ritmu muzike, da bi dalji rad blokirao ultimativni zahtev Saveza Glave i Srca: da se iz tela izvuče jedan DNK lanac i da ga Ruke vrte kao konopac koji će Stopala preskakati, dok svi ne popadamo […]”


22. 04. 2020

Magazine A2 (Jan Sůsa)

Kazety a trosky Jugoslávie

Prevod: “[…] Lenhartovu upotrebu trake možemo shvatiti kao „povratak korenima“. Njegov izvođački set-up je spartanski jednostavan uprkos složenosti zvuka. Obično se sastoji od: nekoliko kasetofona, semplera i gitarskih pedala. Jasna, ali nepredvidiva ritmička pozadina isprepletena je sa raznolikim zvucima, koji nisu nikad u službi ukrasa. Manipulacija trakom je dodatni sloj kojim se unosi divlja mešavina tradicionalnih snimaka sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz Maroka ili Bliskog Istoka. Sve to prati raznolika buka i ostali teško prepoznatljivi zvuci. U pozadini besne elektronski semplovi, prepliću se srpske narodne pesme sa muslimanskim ritmovima ili sa pesmama albanskih planinara. Lenhartovo mešanje tradicije je tako ikonoklastično, da bi paradoksalno navelo nacionaliste iz različitih zemalja na solidarni plač, zbog konteksta u koji je muzika stavljena. Takođe je značajno što Lenhart ne sledi šemu zacrtanu na naročito dogmatičan način i ne ustručava se da ga potpuno napusti ako je potrebno i zameni ga drugim tehnikama, što je uočljivo u pesmi “Trake + gitara” sa albuma Tape Music (2011), u kojoj je fina improvizacija gitare skladno u dodiru sa elektronskim šumovima. Za razliku od uobičajnih Lenhartovih kreativnih metoda, koje sežu od divljih kolaža punih kakofonije i haosa preko izuzetno privlačnih trenutaka i iznenađujućih akorda.

Fascinacija opskurnim zvucima i njihovo preplitanje nikad nisu svrha po sebi. Rad Vladimira Lenharta ne nastaje kao bezumna eklektična kombinacija tuđinskih elemenata. Iza naizgled nasumičnog mešanja etno muzike stoji zamišljen i suveren kreativni proces koji svojim ambicijama prevazilazi disciplinu zvučnog kolaža. Stereotipe Balkana detaljno je izložila bugarska istoričarka Marija Todorova, i sa njima se efektivno poklapa Lenhartova muzika. Kada u tom kontekstu slušate Vladimirovu muziku, nameće se pitanje zašto Balkan često postaje slika u koju „civilizovani“ Evropljani projektuju svoje fantazije o društvu okrutnosti, ali i o pravdi i autentičnosti, ili kakav uticaj je imao raspad Jugoslavije i formiranje novih balkanskih identiteta u percepciji muzike […]”


09. 04. 2019.

Portal Novosti (Anja Kožul)

Čudo slovačke naive

“[…] Janov je unuk i sam glazbenik: nastupa pod imenom ‘Lenhart tapes’ i jedinstvena je pojava srpske muzičke scene jer preko nekoliko kazetofona semplira različite glazbene utjecaje i stilove, tragajući u tim svojim kombinacijama za zajedničkom frekvencijom i emocijom pjesama. Nastupao je i snimao s pjevačicama Svetlanom Spajić, Mirjanom Raić i Zojom Borovčanin. Pasionirani je skupljač kaseta po buvljacima Novog Sada, Zemuna, Pančeva, Zagreba […]”


25. 02. 2019.

Časopis Etnoantropološki problemi (Nina Kulenović i Ana Banić-Grubišić)

„Cepaće se neki narodnjaci!“: nova čitanja turbo-folka

“[…] Ovaj rad će se osloniti na nedavnu studiju slučaja Lenhart Tapes-a u kojoj je iznesen zaključak da LT svoju muziku konstruiše kao bizarnu (prelazeći i rušeći žanrovska razgraničenja muzike) i treš (suprotstavljajući se „pristojnom“, „kulturnom“, „lepom“), zahvaljujući čemu se stavlja u „opoziciju s drugom muzikom koja je društveno prihvatljivija i poželjnija“ (Rašić 2018, 963–965). Kumulativno dopunjujući etnografsku građu koja čini predmet date studije, u ovom radu će se navedeni zaključak brikolirati sa teorijskim refokusiranjem na društveno polje koje će se – umesto kao unisono polje konsenzusa oko značenja „društveno prihvatljive i poželjne muzike“ – sagledati kao područje borbe za uspostavljanje dominantnog značenja ove sintagme […]”


12. 06. 2018.

Etnografski institut SANU (Miloš Rašić)

Turbotronik: studija slučaja Lenharta Tapesa i Mirjane Raić

“[…] Za razliku od Mirjane, Lenhart nema formalno muzičko obrazovanje. Samouki je muzičar i trenutno stvara muziku puštajući različite zvukove preko vokmena. U njegovom radu, ali i iskazima, primetno je uspostavljanje odnosa drugosti prema postojećim žanrovskim razgraničenjima muzike. Lenhart se poigrava s tim granicama tako što ih prelazi i ruši. Njegove kompozicije se ne mogu jasno odrediti, u smislu da li pripadaju rok, pop ili nekoj drugoj vrsti muzike. Čak i pravac kojem formalno pripada – turbotronik, Lenhart ne želi da odredi kao pravac – „pa, kažem ti, ja to ne vidim kao pravac (Turbotronik)” […]”


06. 10. 2017.

Sajt Tegla (Radomir Zvoncek i Miloš Dašić)

Nešto kao recenzija: Turbotronik, Muzika iz filma i još po nešto

“[…] Lik koji je deo ove ekipe ludaka ali i entitet za sebe. Gospodin Lenhart je ipak bolji uživo nego ovde predstavljen, jer kad vidite šta radi sa vokmenima tek onda ste spremni da spoznate pravu umetnost. Ovako, nepažljivom uhu sve ovo može da prođe kao zbrda zdola buka […]”


22. 09. 2015.

Časopis Pionir (Radovan Popović)

Dnevnik iz Rima

“[…] Kroz moje ruke se prsti tope, žuti manastirski vosak u katakombama tvrđave, poslednje odbrane prvoga dana festivala, Vladimir Lenhart i ja. Sami sa Elftorpom, ratnikom Malmea, koncert za dvojicu vikinga. Jedan je shvatio odmah, drugom je trebao provodadžija. Taj drugi, sporedni glavni lik – to sam bio ja. Obojica sa šlemovima, šlemovi sa rogovima, prvo lice jednine lošeg naratora, ratnik bez oklopa građanskog morala, u gaćama od svile, muškim tangama, pantalone do kolena, kosa masna a ćelava, proviđenje, kurvo od mesinga, Koliko sam te zašto čekala, princa na starom kasetofonu, druga, brata od brata Vladimira Lenharta […]”


03. 09. 2015.

Portal Before After (Tijana Todorović)

Lenhart Tapes za Before After

“[…] Reputaciju je izgradio živim nastupima na kojima su mu glavni alati audio kasete i vokmeni. Muzička osnova je izbor kaseta nađenih na pijacama na kojima su mahom opskurariteti iz domena domaće i internacionalne narodne muzike, a rezultat je apstraktna kombinacija žanrova negde između tehna, jazza, noise-a i industriala […]”


10. 06. 2015.

Portal Before After (Saša Arsić)

Nije gorak – domaći

“[…] U početku ne samo da sam vežbao, nego sam zapisivao na papir koji se semplovi i loopovi slažu, šta može da ide istovremeno a šta da se nadovezuje. U poslednje vreme to uopšte ne radim jer sam došao do toga da se sve sa svim slaže, pošto sada tragam samo za stvarima koje mi odgovaraju i prijaju […]”


29. 04. 2015.

Online magazine The Quietus (Tristan Bath)

Serendipitous Chance: Resonate Festival Reviewed

“[…] He stands behind a table with four old portable cassette players on it, and bursts into action, slamming cassettes in to them, bashing play and stop buttons, and generally looking like he’s about to angrily smash everything in sight […]”


26. 03. 2015.

Dnevni list 24 sata (D Milićević)

Vokmene i kasete tretiram kao muzičke instrumente

“[…] DJ Lenhart Tapes je jedinstvena pojava na našoj muzičkoj mapi, ali i šire. A to je zato jer je ovaj umetnik vrlo verovatno jedina osoba koja u današnjem, savremenom svetu pušta muziku sa četiri vokmena i sa audio-kaseta […]”


30. 11. 2014.

Multimedialna platforma O radio (Maja Leđenac)

Lenhart Tapes – drugačiji tumač muzike

“[…]Iz dubokog podzemlja svoje sobe i skrovitih kućnih studija po Novom Sadu, Vladimir Lenhart, poznatiji kao Lenhart Tapes, godinama pasionirano stvara muziku koja potiče, a koju i izvodi, koristeći upravo njih. Ponekad taj zvuk nije baš lako podneti […]”


25. 06. 2014.

Magazine Clubberia (Toshinao Ruike)

Navigation Belgrade

Prevod: “[…] Osim praznih traka, Vladimir ima kolekciju snimljenih kaseta, posebno kaseta trećeg sveta, koje koristi uživo. On traži buvlje pijace i traži od prijatelja i poznanika da kupe lokalne kasete kada putuju. Postoje seksi idoli, pankeri, islamska religiozna muzika, kasete sa japanskom tradicionalnom muzikom, itd. od kojih ne znate koliko davno, i svaka muzika je možda prikladna, ali mi je dala neku vrstu osećaja B klase koji se razlikuje od analognih zapisa. „Mislim da muzika treba da bude duhovita i zabavna” […]”


15. 06. 2013.

Magazin Etnoumlje (Tijana Stanković)

Tape Music

“[…] Nikad nisam brojao koliko imam traka, jedino što mogu da potvrdim da ne odustajem od skupljanja istih. Ponekad su to delovi kolekcija koje mi ljudi poklanjaju, a ponekad pojedinačni dragulji koje nađem na pijacama i buvljacima. Volim takođe i da snimam kasete na sonijevom deku koji sam pre par godina kupio za 20 evra. Takođe snimam i muzičare uz pomoć kasetnog diktafona i pravim terenske snimke koje posle koristim u pravljenju muzike […]”


25. 05. 2013.

Blog Cveće zla i naopakog (Uroš Smiljanić)

Ring Ring 2013: Anja Đorđević i Svetlana Maraš, The New Songs, Volcano the Bear i Lenhart Tapes, razne lokacije, 24 Maj 2013

“[…] Poput didžeja iz nekakvog niskotehnološkog pakla, Lenhart se sav ugrađuje u svoju muziku tvoreći plesni gruv od potpuno neočekivanih elemenata distorzirane buke i neudobnih ritmova. Čak i kada se desi po koji bag – to ispada sjajno: analogni bagovi podrazumevaju razmotavanje kaseta i ručne opravke dok muzika i dalje gazi primitivnim korakom unapred […]”


25. 05. 2013.

Sajt Jazzin (Marko Milićević)

Ring Ring 2013 (3): Svetlana Maraš & Anja Đorđević, The New Songs, Volcano the Bear, Lenhart Tapes

“[…] Dragstor je ipak, za vreme njegovog nastupa (koji je u sebe sabio čitavu večnost) zaličio na neku uvrnutu folkoteku u kojoj je kasetofon za vreme karaoka zakočio i pojeo svu traku, ostavljajući sa sobom remetiteljski haos i trans otpad pokupljen sa okolnih buvljaka, halucinirajući fabriku snova cigana-gastarbajtera i narative raskošnih indijskih sapunskih opera sa zakočenim junacima u slow-motionu […]”


01. 12. 2012.

Časopis Vzlet (Stevan Lenhart)

Lenhart Tapes “Tape Music #2” (Vydavateľstvo No Basement Is Deep Enough)

Prevod: “[…] Osećaju nemira doprinosi omot izdanja, tj. kutija kasete sa drvenim ramom i nalepljenom “trash-art” instalacijom, koja se sastoji od jednog dinara, plastičnih bisera i silikonskog punjenja […]”


27. 01. 2012.

Nacionalna asocijacija za umetnost i kulturu NAUK (Nikola Vitković)

Novi album Lenhart Tapes u prodaji*

“[…] Na koncertima Lenhart Tapesa, liberalno-slabićka retorika ne prolazi. Kada se publici sruči na glavu lavina loopova, gusli, tehna, zurli, densa, leleka, ukusa, neukusa, fanka i blejanja ovaca, slušalac će se naći na klizavom terenu ako bude pokušao da razluči da li je sve to što čuje nekakva parodija i, još važnije, ko tu koga parodira?! Etičko promišljanje će tu i samo ući u loop apsurda, dok ciganski ritmovi i zavodljivi trileri sve više golicaju tabane i zovu na podijum, na sto, na luster […]”
*tekst je štampan u nultom broju časopisa Pionir 2015. godine


20. 11. 2011.

Blog Cassette Gods (Nick Williams)

Lenhart Tapes “Tape Music #2” (No Basement Is Deep Enough)

“[…] Throughout the half hour of “Tape Music #2,” we are taken on a journey through middle eastern music passages (reminiscent of a Sublime Frequencies “Radio…” release), intoning voices in various languages, goats blurting, weird electronic sounds, even a how-to instruction on the use of the E-Bow […]”